Παρέλαση υγιεινής διατροφής

Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 (για τη σχολική χρονιά 2015-16) τα φρούτα και τα λαχανικά μπαίνουν στην καθημερινότητά του σχολείου μας. Το… κυλικείο μας ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες.
Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη με τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ από τον Ιανουάριο θα προστεθούν στο πρόγραμμά μας το μέλι, το αβγό και το γιαούρτι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρούτα σε πιατέλες (καθαρίζονται λίγο πριν την κατανάλωση από έναν γονιό και για τα δύο τμήματα)
ΤΡΙΤΗ Ψωμί με βιολογικό βούτυρο και μέλι (από Ιανουάριο)
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρούτα (από Ιανουάριο γιαούρτι με δημητριακά επιλογής των παιδιών και μέλι)
ΠΕΜΠΤΗ (προαιρετικά το μεσημέρι αβγό)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και άλλων φρούτων (στίβεται λίγα λεπτά πριν καταναλωθεί από τα παιδιά).

Πώς έχει η διαδικασία
Οι γονείς φέρνουν κάθε Δευτέρα (μέρα λαϊκής της γειτονιάς) ή Τρίτη φρούτα. Αρκούν 5-6 κομμάτια από κάθε οικογένεια.

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ένας γονιός έρχεται να βοηθήσει στο καθάρισμα των φρούτων. Θα προσέρχεται περίπου στις 10:15 το πρωί και η διαδικασία δε θα κρατά πάνω από 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα έχουν πάντοτε φρεσκοκομμένα φρούτα.
Τις Παρασκευές θα στύβουμε χυμούς. Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας με τα παιδιά (έχουμε έναν μικρό ηλεκτρικό στίφτη) αλλά αν κάποιος γονιός μπορεί να το κάνει με κάποιον πιο καλό αποχυμωτή για να περιέχονται περισσότερα φρούτα, καλό θα ήταν.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Στα λαχανικά η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική για αρχή. Καλούμε όλους τους γονείς να βάζουν κάθε μέρα, με οποιοδήποτε φαγητό, έστω και ένα μικρό μπολάκι με σαλάτα. Όποιο λαχανικό ?ά αρέσουν στα παιδιά και όχι όσα δεν τους αρέσουν. Τα παιδιά θα μάθουν ότι με κάθε βασικό γεύμα τρώμε οπωσδήποτε και μερικά λαχανικά.

ΑΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ
Πολλά παιδικά βιβλία, οπτικό υλικό, παιχνίδια και δραστηριότητες, φρουτοσουβλάκια και άλλοι έξυπνοι τρόποι πλασαρίσματος αλλά και οι καθιερωμένοι μας φρουτοδιαγωνισμοί και σαλατοδιαγωνισμοί θα ενεργοποιήσουν τα παιδιά ακόμα περισσότερο να εμπιστευθούν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *