Μετά την αναμόρφωση της αυλής…ο τετραπλός κήπος μας!

Η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων που κορυφώθηκε πέρυσι με την ανεπανάληπτη αναμόρφωση της αυλής μας (οσοι δεν το γνωρίζετε, δείτε εδώ) εξακολουθεί και φέτος έχοντας στρέψει την προσοχή της στην… περιφέρεια της αυλής. Δηλαδή στο χώμα που περιβάλλει στην αυλή μας.

Ήταν γεμάτος ακατάλληλα φυτά, γεμάτος χώμα παλιό με χαλίκι. Είχε κομμένους κορμούς από παλιά δέντρα που ατύχησαν. Δεν είχε κανένα φυτό πλην των 5-6 μεγάλων δέντρων που υπάρχουν χρόνια (πεύκο, κυπαρίσσι, ροδιά κτλ).

Λίγο μετά το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς (2015-16), κάποιοι γονείς (ευχαριστίες θερμές στους κυρίους Δημήτρη Μπατιστάτο, Μιχάλη Φιλακούρη και τους κυρίους Νίκα, κύριο Σπύρο, συγχωρέστε μας αν ξεχνάμε κάποιον τώρα) ήρθαν τα Σαββατοκύριακα και έσκαψαν, ξήλωσαν, αμπομάκρυναν, κλάδεψαν, φρέσκαραν. Ο χώρος πλέον ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμος να δεχθεί φυτά, δέντρα και λουλούδια.

kipos34Μια μεγάλη προσφορά φυτών και λουλουδιών από τους γονείς ξεκίνησε. Πάνω από 30-40 φυτά μαζεύτηκαν στην αυλή μας και περίμεναν τη θέση τους στο χώμα το καλό, το όμορφο, το καθαρό. Κι εκείνο τα περίμενε…

Για αρκετές μέρες, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου (και την συχνά παρούσα κυρία Κατερίνα) φύτευαν τα φυτά, γέμιζαν με χώμα τις τρύπες τους και τους έριχναν το πρώτο νερό τους.kipos35

kipos36Σιγά σιγά βοηθήσαμε κι εμείς με υποστηλώματα, τοποθέτηση μονοπατιών και πλεγμάτων, αγορά εργαλείων, σπόρων και δημιουργία του μικρού σπορείου μας που θα παράγει… τα πάντα.

Ας δούμε όμως με τη σειρά τα 4 κομμάτια του κήπου μας.

ΚΗΠΟΣ 1- ΤΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ

Αριστερά της εισόδου μας 5 παλιές ρόδες βάφτηκαν και φυτεύτηκαν από τα παιδιά (δείτε εδώ) με καλλωπιστικά φυτά (μπιγκόνιες, καλαχόες κ.α.) Το πλαστικό πλέγμα προσπαθεί να προστατεύσει το χώμα από τα μυρωδικά των συμπαθέστατων γάτων που μοσχοβόλιζαν το μέρος. Και αυτό το πλεγματάκι τα καταφέρνει…

kipos14Και το αναρριχητικό μας στα αριστερά για να φτιάξει τις ισκιάδες που του αρμόζουν… kipos13Όταν ήρθε ο χειμώνας, πολλά από τα άνθη τους μας εγκατέλειψαν και με τα κατάλληλα μα πάντα ερασιτεχνικά μας κλαδέματα τα κρατάμε ζωντανά περιμένοντας τις κανονικές μέρες της άνοιξης να ντύσουν πάλι στο χρώμα τα λουλούδια μας. Αλλά πλέον έχουν και ονόματα να τα στολίζουν.

kipos39 kipos38Τα ξύλινα ταμπελάκια μας στολίζουν και τα μεγάλα μας δέντρα πια.

kipos40ΚΗΠΟΣ 2- Ο ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ…

Δεξιά της εισόδου, απέναντι ακριβώς από τις ρόδες, φυτεύτηκαν περίπου 15 βότανα κάθε είδους: ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, αλόη, λουίζα, σιτρονέλα, θυμάρι κ.α. Αρχικά τοποθετήθηκαν πέτρες που συλλέξαμε δωρεάν από ένα βουνό Δεσπόζει η μικρή ελιά, προσφορά της μαμάς Α. που τίμησε με αυτόν τον τρόπο έναν οικείο της πρόσωπο.

kipos12 kipos11Λίγο μετά όμως η σκέψη μας άλλαξε λίγο. Τα φυτά «ντύθηκαν» με ψιλό, λευκό βοτσαλάκι ενώ τοποθετήθηκε από τους γονείς Δημήτρη Μπατιστάτο και Μιχάλη Φιλακούρη προστατευτικός πήχης έμπροσθεν ώστε να αποφεύγεται η ροή των βρόχινων υδάτων της αυλής προς το κομμάτι αυτό του κήπου.

kipos45

Δεντρολίβανο (3 φυτά)

kipos44 kipos43 kipos42 kipos41Δεν τελειώνει όμως εδώ η ιστορία του βοτανόκηπου. Καφασωτά περιγράμματα θα αυξήσουν την αισθητική του χώρου ενώ θα προστατεύσουν το ανακάτεμα του λευκού ψιλού χαλικιού. Σε λίγο θα γίνει κι αυτό.

ΚΗΠΟΣ 3- ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΤΜΗΜΑ

Ο εικοσιπεντάμετρος, παράλληλος με την αυλή μας, κήπος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το κάτω τμήμα φυτεύτηκε με καλλωπιστικά φυτά (τριανταφυλλιά, κυκλάμινο, χρυσάνθεμα, γεράνι κ.α.), κάποια βότανα (δυόσμος κ.α.), μια πορτοκαλιά (δωρέα επίσης της μαμάς Α.), αγγελικές, λιγούστρα καθώς και ένα αβοκάντο. Το 90% των φυτών αυτών έδειξαν εξαιρετική προσαρμογή και δείχνουν ήδη ότι θα δημιουργήσουν μια εκπληκτική παρέα στο 3ο μέρος του κήπου.

kipos10 kipos9…που σιγά σιγά άλλαξε κι αυτό…

kipos62 kipos61 kipos60 kipos59 kipos58 kipos57ΤΟ ΠΟΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Θα παρατηρήσατε στις φωτογραφίες ίσως τα μαύρα λάστιχα. Πρόκειται για τα ποτιστικά λάστιχα με μπεκ που μας τοποθέτησαν οι υπάλληλοι του Δήμου Κερατσινίου και όπως μάθαμε θα γίνει σε όλα τα σχολεία του δήμου που έχουν κάποιον κήπο. Ευχαριστούμε θερμά τους υπαλλήλους της υπηρεσίας και την δημοτική αρχή για τη συνδρομή τους σε αυτήν την απαραίτητη προσθήκη. Το σχολείο θα αγοράσει σύντομα και μηχανισμό αυτόματου ποτίσματος που θα ρυθμιστεί και θα εντοιχιστεί καταλλήλως ώστε τα φυτά να ποτίζονται και κατά τις περιόδους που το σχολείο είναι κλειστό (καλοκαίρι κτλ).

Πρέπει να τονίσουμε αυτό το σημείο (γιατί δεν το αναφέραμε πουθενά και είναι άδικο) ότι ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε υποστηρίξει την ολοκλήρωση της αυλής μας πέρσι το καλοκαίρι με την παροχή του ιδιαιτέρως ακριβού βερνικιού με το οποίο επιστρώθηκε η αυλή μας ώστε να περιοριστούν οι φθορές από το εκτεταμένο βάψιμο/ζωγράφισμα της.

Το νηπιαγωγείο είχε επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιούνη και ο δήμαρχος, κύριος Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος είδε από κοντά το έργο της αυλής σε πολύ προχωρημένο στάδιο και συζήτησε με εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου που βρίσκονταν εκεί για τη συνεργασία και τον εθελοντισμό που ώθησε σε όμορφα πράγματα όλα τα μέλη της σχολικής μονάδας (γονείς, εκπαιδευτικούς κτλ).

ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ

Στις πλαστικές αβγοθήκες μας οι σπόροι που τοποθέτησαν τα παιδιά είχαν πάρει «φωτιά». Πάνω σε βαμβάκι και λίγο νερό οι σπόροι άρχισαν να ανθίζουν και σε λίγες μέρες θα μπορούσαν να φυτευθούν στον λαχανόκηπό μας, το τέταρτο και εξόχως σημαντικό τμήμα του κήπου μας. Οι σπόροι ήταν καρότα, παντζάρια, σπανάκι και ραπανάκι.kipos8 kipos7 kipos6Δυστυχώς όμως, η δική μας απειρία, δεν τους οδήγησε στη φύτευση στο χώμα. Οι σπόροι βγήκαν έξω (προστατεύονταν από τη βροχή) αλλά το κρύο δεν τους άφησε να καλπάσουν όπως έδειχναν όσο βρίσκονταν μέσα στην τάξη.

Όμως τώρα που μάθαμε, το σπορείο μας θα ξαναζωντανέψει. Και σε λίγες μέρες θα ξαναδώσει το παρόν.

ΚΗΠΟΣ 4- Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

Το ανατολικό τμήμα του κήπου είναι ο λαχανόκηπός μας. Ίσως το πιο εντυπωσιακό μας κομμάτι κήπου. Κουνουπίδια, μαρούλια, λόλες, σαλάτες, σέλινο, λάχανα και κρεμμύδια (κοκκάρια που ήδη ξεπροβάλλουν από το χώμα) φυτεύθηκαν από τα 50 παιδιά του σχολείου με μεγάλη προσπάθεια και συντονισμό. Το μέγεθος τους ήταν 2-4 πόντους. Τοποθετήθηκε παραπλεύρως πλέγμα προστασίας από τα συμπαθή γατάκια που μας αναστατώνουν ενίοτε και αυτοσχέδιο μαρμάρινο μονοπάτι από μάρμαρα που μας επιτρέπει να περπατάμε με κάθε καιρό μέσα στον λαχανόκηπό μας. Ο λαχανόκηπός μας δεν έχει ραντιστεί με τίποτα (με τίποτα όμως) παρά μόνο με νερό της βροχής και νερό ποτίσματος.

kipos5Ο βροχομετρητής μας μετράει την ποσότητα της βροχής που πέφτει και θα γίνει κι αυτό κάποια στιγμή το μαθηματικό εργαλείο καταγραφής του βρόχινου νερού. Κάναμε προσπάθειες για την χορηγία ενός κομποστοποιητή και ενός συλλέκτη βρόχινου νερού. Μας αγνόησαν αι εταιρίαι. Δεν πειράζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας αγνόησαν και τα καταφέραμε. Σύντομα ένας κομποστοποιητής θα ενταχθεί στη σχολική μας μονάδα.

kipos3 kipos2Έτσι ήταν ο κήπος μας στην αρχή, μόλις τα φυτά άρχισαν να μεγαλώνουν. Μα τα πράγματα άλλαξαν πολύ μέρα με τη μέρα. Μεγάλωσαν. Πύκνωσαν. Ομόρφυναν όλον τον χώρο.

kipos54 kipos53 kipos52 kipos51 kipos50 kipos49 kipos48 kipos47 kipos46kipos56 kipos55Σήμερα, μάλιστα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, τα παιδιά έκοψαν μαρούλια, σαλάτες, δυόσμο και κρεμμυδάκια και η μαμά Αγάπη τα έπλυνε και τα έκοψε με προσοχή. Το φαγητά μας γέμισαν με σαλάτες. Μπορεί να μην είμαστε απολύτως μαθημένοι στην πράσινη σαλάτα, αλλά σιγά σιγά θα την αγαπήσουμε. Από τα δικά μας χέρια είναι άλλωστε.

Και έχουμε πολλά ακόμα να κόψουμε και να φάμε. Τις προσεχείς μέρες, μετά το σημερινό Σαλάτα Πάρτυ, δρομολογήθηκε ήδη το μαγείρεμα Φρικασέ με σέληνο από τον κήπο μας. Προβλέπεται… ένας όμορφος χαμός!

kipos65 kipos66 kipos67Μας μένουν μερικά ακόμα σημαντικά βήματα. Και θα τα κάνουμε όλα. Και σας τα παραθέτουμε για να μην πείτε ότι δεν σας… προετοιμάσαμε:

-τοποθέτηση μικρού θερμοκηπίου για να βλέπουν τα παιδιά και αυτό το φαινόμενο και τρόπο παραγωγής λαχανικών.

-δημιουργία ενός μικρού, σταθερού σπορείου που θα τροφοδοτεί τον κήπο μας όλο τον χρόνο.

-τοποθέτηση ενός κομποστοποιητή για να αξιοποιούνται όλες οι φλούδες από τα φρούτα που καθαρίζουν οι μαμάδες κάθε Δευτέρα (Τετάρτη τρώμε μέλι με βούτυρο) και Παρασκευή (βούτυρο με δημητριακά) στο σχολείο, δέκα λεπτά πριν καταναλωθούν, για να τρώνε τα παιδιά ολόφρεσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς. Ο κομποστοποιητής αυτός θα δίνει ένα εξαίρετο λίπασμα για τα φυτά και τα λαχανικά μας αλλά και ένα μάθημα, ότι πολύ λίγα πράγματα είναι πραγματικά για πέταμα.

-τοποθέτηση του μηχανήματος αυτόματου ποτίσματος

-τοποθέτηση ενός μπαούλου με παιδικά εργαλεία στην αυλή και δημιουργία εβδομαδιαίου προγράμματος ενασχόλησης των παιδιών με τους κήπους μας. Κάθε μέρα μία ομάδα από κάθε τμήμα θα φροντίζει για τις ανάγκες των φυτών, τα ποτίσματά τους (αυτό είναι έτοιμο, απλά δεν το φωτογραφίσαμε).

-κατασκευή και τοποθέτηση ποτιστρών για πουλιά και αδέσποτα

-και άλλα που δεν τα λέμε ακόμα… έτσι για να έχουμε και μερικές εκπλήξεις ακόμα…

Σημαντικό: δεν έχει και δεν θα χρησιμοποιηθεί καμία χημική ουσία για να… σωθεί κάποιο φυτό. Αν δεν τα καταφέρουμε με τη φροντίδα και τους φυσικούς τρόπους, τα παιδιά θα διδαχθούν την «κατάρρευσή» του. Γιατί έτσι είναι η φύση. Κι έτσι πρέπει να είναι.  kipos1Εις το επανειπείν!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *