Μια σκούπα, μα τι σκούπα… και έγινε χαμός!

Τίτλος: Μια σκούπα, μα τι σκούπα
Τίτλος πρωτοτύπου: Room on the Broom (2001, Macmillan Children’s Books)
Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
Εικονογράφηση: Άξελ Σέφλερ
Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούλιος 2015

Ζούσε κάποτε μια μάγισσα μαζί με τη γάτα της. Μια μέρα, εκεί που πετούσαν με τη σκούπα της, ο δυνατός αέρας της πήρε το καπέλο της. «Κάτω», φώναξε η μάγισσα και η σκούπα χαμήλωσε το καπέλο για να βρούνε. Μα τυχαία το βρήκε ένας σκύλος που ρώτησε αν υπάρχει χώρος στη σκούπα και για εκείνον. «Μετά από τόσο σπουδαίο δώρο, πως γίνεται για σένα να μην έχει χώρο;» του είπε η μάγισσα κι όλοι μαζί πέταξαν μακριά.

Ύστερα από λίγο, φύσηξε πάλι δυνατός αέρας και πήρε την κορδέλα της. «Κάτω», φώναξε η μάγισσα για να ψάξουν την κορδέλα. Την κορδέλα που τη βρήκε τελικά ένα πουλί και αφού ζήτησε κι αυτό να ανέβει στην σκούπα, πέταξαν όλοι μαζί μακριά.

Και λίγο πιο μετά, ο αέρας φύσηξε και της πήρε μακριά το ραβδί. «Κάτω», φώναξε η μάγισσα για να κατέβουν να το βρουν. Μα ένας βάτραχος το βρήκε μέσα στο νερό και ζήτησε κι αυτός να ανέβει στη σκούπα. Και ασφαλώς η μάγισσα τον δέχτηκε. Κι ανέβηκε κι αυτός μα η σκούπα έσπασε στα δυο.

Κι όταν εμφανίστηκε ένας μοχθηρός κόκκινος δράκος απειλώντας να κάνει κομματάκια τη μάγισσα, τα τέσσερα ζώα θα βρουν τρόπο να ανταποδώσουν την καλοσύνη στη μάγισσα. Κι εκείνη τους καλεί να ρίξουν μέσα στο τσουκάλι της κάτι δικό τους για να φτιάξει… κάτι πραγματικό τέλειο.

Το Room on the broom κεντάει μια σπάνια ιστορία για τη φιλία, την ανταπόδοση, την αναγνώριση, την καλοσύνη, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα. Η Τζούλια Ρόμπερτσον στο κείμενο και ο Άξελ Σέφλερ στην εικόνα, με τα υλικά που τους καταξίωσαν όλα αυτά τα χρόνια – απλότητα, πολλά επίπεδα ανάγνωσης, γρήγορη εξέλιξη, γόνιμες επαναλήψεις- φτιάχνουν ένα διαμάντι που χωράει πλήθος δραστηριότητων.

Αφήγηση
Φτιάχνοντας δυο πραγματάκια παραπάνω από το να το διαβάσουμε απλά, το παραμύθι δε μας πρόδωσε. Γιατί έχει μέσα του ένα πλήθος πραγμάτων: συναισθήματα, καλοσύνη και ανταπόδοση, απόκριες, ζώα, μάγισσες, δράκους, ανατροπή, χιούμορ. Κι αυτά μας πήραν μαζί τους.

Κάπως έτσι φτιάξαμε ένα καζάνι, κολλήσαμε μερικά κοντάρια για ξύλα…

Φτιάξαμε ένα καπέλο, μια σκούπα μαγική, ένα ραβδί, πήραμε έναν γάτο….

μα το μεγάλο σόου δόθηκε με τον τεράστιο κόκκινο δράκο…

…και παίξαμε, παίξαμε πολύ!

Η αλήθεια είναι ότι από την αφήγηση κιόλας του παραμυθιού, βάλαμε τα παιδιά στη δράση. Και δεν το μετανιώσαμε λεπτό καθώς τα παιδιά «κόλλησαν» με το παραμύθι και την εξέλιξή του και το κράτησαν για μέρες στις συζητήσεις και τους αυτοσχεδιασμούς τους.

Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι, καθώς έβλεπαν το ολιγόλογο καρτούν στην τηλεόραση, συγκράτησαν τις αγγλικές λέξεις «down» και «yes» καθώς και τον τίτλο «room on the bloom» και τα χρησιμοποιούσαν κατά τις δραματοποιήσεις και αναδιηγήσεις τους.

Περισσότερα πράγματα με όσα κάναμε και κάνουμε για το βιβλίο σε επόμενη ανάρτηση.

***

Room on the broom, Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους 2014 στους δημιουργούς Μαξ Λανγκ και Γιαν Λακάουερ, Βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Παραγωγής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy καθώς και αρκετά ακόμα βραβεία σε περιφερειακά φεστιβάλ.
Παρακολουθήστε το ολόκληρο

***

Επισκεφθείτε την ευφάνταστη ιστοσελίδα της ιστορίας
(παίξτε παιχνίδια, δραστηριότητες, εφαρμογές και πολλά άλλα)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *