Ένας χιονάνθρωπος από φωνές που φωνάζουν…

Το τραγούδι του χειμώνα (ή των φωνηέντων) είναι ένα θαυμάσιο υλικό που μας δίνει πολλές δυνατότητες. Στο νηπιαγωγείο ασχοληθήκαμε με πάθος. Το ακούσαμε, το τραγουδήσαμε, το παίξαμε χωρισμένοι σε ομάδες (η ομάδα του α, του ο, του ε, του ι, του ου), το φωνάξαμε.

Το φωνάξαμε είπαμε; Ακριβώς! Γιατί αυτές οι φωνές, τα φωνήεντα όπως τα λέγαμε εμείς παλιά είναι φωνακλάδικα. Για δοκιμάστε να φωνάξετε μμμμμ ή ππππ ή φφφφφ. Η ένταση που μπορείτε να βγάλετε από τα χείλη σας είναι απείρως μικρότερη από ο,τι στο οοοοο, το ιιιιιι, το αααααααα και το εεεεεεε. Αλλά για περισσότερα ρωτήστε τα παιδιά. Αυτά το έκαναν και ξέρουν πια τη διαφορά μιας φωνής που φωνάζει.

Μετά από πάρα πολλά παιχνίδια και ασκήσεις στον πίνακα, μετά από πολλά τραγούδια και δραστηριότητες παιχνιδιάρικες, ήρθε από την κυρία Κατερίνα και ένας χιονάνθρωπος στην τάξη μας. Αμέσως το καταλάβαμε. Ήταν φτιαγμένος από γράμματα. Και μάλιστα, αργότερα καταλάβαμε ότι ήταν φτιαγμένο από τις φωνές του Τραγουδιού Του Χειμώνα που τραγουδούσαμε μέρες τώρα.

Και παίξαμε. Παίξαμε πολύ. Φτιάξαμε παιχνίδια επιτόπου. Τόσα πολλά που παίζαμε, παίζαμε και σταματημό δεν είχαμε. Παίζαμε, ε; Να ξέρετε: μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε τα πάντα. Δεν έχει νόημα να σας πούμε εδώ τα πάντα. Κάποια κοντινά πλάνα σε όσα κάνουμε μας αρέσουν.

Έτσι λοιπόν:

Το πρώτο παιχνίδι που ανέκυψε αβίαστα ήταν να εντοπίσουν τα παιδιά τις φωνές αυτές, να τις αναγνωρίσουν, να τις πουν, να τις φωνάξουν, να πουν την αντίστοιχη στροφή από το διάσημο «τραγούδι του χειμώνα ή των φωνηέντων», να τη γράψουν στον πίνακα, να πουν λέξεις που αρχίζουν από αυτή τη φωνή, να βρουν ονόματα συμμαθητών ή φίλων τους που έχουν αυτή τη φωνή στο όνομά τους.

Η ανασύνθεση του χιονανθρώπου όταν αυτός έχει… αποσυντεθεί από τις φωνές είναι μια ακόμα πρόκληση. Μαθηματική πρόκληση αυτή τη φορά αφού δοκιμάζει τη μνήμη, τη λογική, τη φαντασία. Τα παιδιά διασκέδασαν εκπληκτικά, δούλεψαν σε ομάδες και κατάφεραν σε πολλές περιπτωσεις να ανασυνθέσουν σχεδόν τέλεια τον χιονάνθρωπο.

Ένα ακόμα παιχνίδι που αναδύθηκε από τον παράξενο αυτόν χιονάνθρωπο ήταν ο σχηματισμός των φωνών με τα σώματά μας. Τα παιδιά πραγματικά δίνουν ρεσιτάλ λογημαθηματικής σκέψης προκειμένου να στήσουν έτσι τα σώματά τους ώστε να δημιουργήσουν το αντίστοιχο γράμμα/φωνή.

xionanthropos4 xionanthropos3 xionanthropos2 xionanthropos1Και για την ιστορία… Αυτό είναι το τραγούδι του χειμώνα…

Α,α,α αρχίζει η παγωνιά!
Πάει ο ήλιος έχει φύγει
και το κρύο μας τυλίγει.
Α,α,α αρχίζει η παγωνιά!

Ε,ε,ε, χειμώνα παγερέ!
Ξύλα ανάβουν μες τα τζάκια
και ζεσταίνουν τα σπιτάκια.
Ε,ε,ε, χειμώνα παγερέ!

Ι,ι,ι, βοριάδες τσουχτεροί!
Πόρτες παραθύρια κλείστε
τους ανέμους έξω αφήστε.
Ι,ι,ι βοριάδες τσουχτεροί!

Ο,ο,ο, ζεστά που θα ντυθώ!
Έξω στην αυλή θα τρέξω
και χιονόμπαλες θα παίξω
Ο,ο,ο, ζεστά που θα ντυθώ!

Ου, ου, ου, το κρύο πάει παντού!
Τα χεράκια ξυλιασμένα
και τα πόδια παγωμένα
Ου, ου , ου, το κρύο πάει παντού!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *