Ολυμπιακοί Αγώνες, Κερατσίνι 2016

Οι 31οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Ριο της Βραζιλίας που θα γίνουν σε λίγους μήνες (5-21 Αυγούστου) αποτέλεσαν την εξαίρετη αφορμή για μια γιορτή στο νηπιαγωγείο μας με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ, στη «γειτονιά μας», στην Ολυμπία. Το πιο παγκόσμιο γεγονός ξεκίνησε και ξεκινάει κάθε φορά από εδώ. Δε μπορείς να βρεις καλύτερη αφορμή λοιπόν από αυτήν. Αν προσθέσεις, την αγάπη των παιδιών για την κίνηση, το παιχνίδι, την άθληση, αλλά και τις σπουδαίες αξίες που κουβαλούν ως φορτίο αυτοί οι αγώνες (ευγενής άμιλλα, πίστη, προσήλωση στο στόχο, ευ αγωνίζεσθαι, ισότητα ευκαιριών κτλ), τότε έχουμε το απόλυτο στήριγμα για μια τέτοια γιορτή. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Ιδού:

olympiakoi_agones

1. Ιέρειες (Εμφάνιση-Χορός-Αφή Ολυμπιακής Φλόγας-Παράδοση φλόγας)

Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον) στην Αρχαία Ολυμπία. Η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Η επίκληση στον Απόλλωνα είναι η ακόλουθη:

«Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη του/της …
(όνομα της διοργανώτριας πόλης π.χ. Ρίο).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ” όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.»

Κατόπιν, η πρωθιέρεια και οι ιέρειες κατευθύνονται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε ένα πήλινο αγγείο. Η πομπή τους κάνει μία στάση στην ιερή ελιά από την οποία ο «αμφιθαλής παις», ένα νέο παιδί δηλαδή που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Το κλαδί αυτό το δίνει η Πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο μαζί με το φως από τη δάδα.

2. Λαμπαδηδρομία
Η λαμπαδηδρομία ξεκινά από τον πρώτο λαμπαδηδρόμο και ακολουθεί ένα ταξίδι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό.

3. Άφιξη ολυμπιακής και ελληνικής σημαίας

4. Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων: ένα ποτ πουρί με χορό, τραγούδι και μουσική από παιδιά του Β” τμήματος

5. Τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων (αγωνίσματα): τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις των περισσότερων Ολυμπιακών αθλημάτων.

6. Τελετή απονομής μεταλλίων

7. Τελετή Λήξης Ολυμπιακών Αγώνων: ένα ποτ πουρί με χορό, τραγούδι και μουσική από παιδιά του Α” τμήματος

8. Ένας αποχαιρετισμός των 50 παιδιών στους Αγώνες που τέλειωσαν.

Η γιορτή μας θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στις 19:30, στην αυλή του σχολείου και καλεσμένοι είναι όλοι.

Η πρόσκλησή μας έχει τη μορφή ενός εισιτηρίου που για τα 50 συμμετέχοντα παιδιά θα σημαίνει αρκετά περισσότερα (έκπληξη!!!) από την είσοδό τους στο στάδιο.

prosklisi_olympiakoi_keratsiniΗ οργάνωση, η σκηνοθεσία και η επιλογή των τραγουδιών και της μουσικής ανήκουν στους νηπιαγωγούς Εύη Τσούρτη, Ειρήνη Χατζηδημητρίου, Μάγδα Κρυστάλλη και Απόστολο Πάππο. Τα σκηνικά είναι κατά κύριο λόγο δουλειά της εικαστικού κυρίας Κατερίνας Γούδα ενώ πρωταγωνιστές είναι τα 50 παιδιά του νηπιαγωγείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Μιχάλη Φιλακούρη για την τοποθέτηση των δύο ιστών όπου θα γίνει έπαρση των σημαιών καθώς και όλους τους γονείς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βοηθούν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *