Παιδαγωγικά Παιχνίδια στην αυλή

 

1445239162137

 

Η ζωγραφισμένη μας αυλή μας καλεί όταν είναι καλός ο καιρός, να βγούμε να κάνουμε δραστηριότητες, να παίξουμε έξω χρησιμοποιώντας τα σχέδια στο προαύλιό μας.

Ξεκινάμε ένα μεγάλο τραίνο και βρισκόμαστε όλοι στα αστεράκια με τους αριθμούς.

Τι παίζουμε; Κουτσό

΄Ενας ένας με στη σειρά πηδώντας από το ένα πόδι στο άλλο ή συνέχεια μόνο στο ίδιο πόδι πατούν τα αστεράκια από το ένα μέχρι το δέκα και πίσω. Στόχος. Γυμναστική, διασκέδαση, μαθηματικό. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ το παιχνίδι μας.

Συνεχίζουμε στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Τα παιδιά πατούν στον ΄Ηλιο και στους άλλους πλανήτες, γίνονται ομάδες και κινούνται γύρω από τον εαυτό τους όπως ακριβώς και οι πλανήτες. Σχηματίζονται μικρές ομάδες πάνω στους πλανήτες που συνεργάζονται αρμονικά. ΄Ενα παιδί γίνεται ήλιος οι πλανήτες παιδιά γυρνούν γύρω από την ΄Ηλιο, το πρώτο παιδί κλείνει τα μάτια του με ένα μαντήλι και παίζουμε την γνωστή «τυφλόμυγα».

΄Ολοι φυσικά περίμεναν τη σειρά τους να γίνουν ο φωτεινός, χρυσός ΄Ηλιος. Το διασκέδασαν με την καρδιά τους.

Ο μεγάλος σαλίγκαρος των αριθμών

Η συνέχεια των παιχνιδιών μας στον μεγάλο σαλίγκαρο, τα παιδιά πατούσαν τους αριθμούς που διάλεγαν και έλεγαν δυνατά τον αριθμό που πατούν ή πατούσαν στους αριθμούς της ημερομηνίας εκείνης της ημέρας. πχ 18 -10-2015 στο 18 μετά στο 10 και τέλος στο 20 και στο 15. ΄Εχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τους αριθμούς με το καθημερινό ημερολόγιο που βλέπουν στην τάξη μας.

Το επόμενο παιχνίδι ακόμα πιο αστείο. Το κάθε παιδί προσπαθούσε να ακουμπήσει το ένα χέρι στον αριθμό που άκουγε, το άλλο χέρι σε άλλο σχετικά κοντινό αριθμό για να φτάνει, το ένα πόδι σε άλλο αριθμό, το άλλο πόδι επίσης και το κεφάλι σε διαφορετικό αριθμό, χωρίς όμως να ακουμπήσει η κοιλίτσα τους κάτω. Κάναμε πολλές εναλλαγές στους αριθμούς και στα μέλη του σώματος που ακουμπούσαν κάθε φορά. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν περισσότερους αριθμούς και χρώματα καθώς και να ελέγχουν τις κινήσεις του σώματός τους και να ισορροπούν.

Ψάρι με γράμματα.

Τα παιδιά διαλέγουν ένα γράμμα, πατούν πάνω σε αυτό και γίνονται κύματα, κινούνται σαν μια μεγάλη αφρισμένη θάλασσα.

Γίνονται ψαράκια και κινούνται σαν να κολυμπούν. Χωρίζονται σε ζευγάρια και μεταμορφώνονται σε βάρκες. Ο ΄ενας απέναντι από τον άλλο με τα πόδια να ακουμπούν και τα χέρια πιασμένα κινούνται σαν βαρκούλες, τραγουδώντας το αντίστοιχο τραγούδι, κάνουν κουπί, βλέπουν με κυάλια, τραβούν σχοινιά διασκεδάζουν και καλλιεργούν την φαντασία τους.

Και έτοιμες οι γοργόνες, κάθονται σαν το άγαλμα της Γοργόνας της Κοπεγχάγης, περπατούν και χαιρετούν σαν ναυτάκια και μιμούνται  ότι άλλο προτείνει το κάθε παιδί που δίνει εκείνη την ώρα κάποια ιδέα. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έχουν εξαιρετικές και πρωτότυπες ιδέες.

Βρίσκουν και πατούν το αρχικό γράμμα από το όνομά τους ή όλα τα γράμματα του ονόματός τους αν τα αναγνωρίζουν.Τα νήπια συνήθως δεν δυσκολεύονται, τα προνήπια μαθαίνουν σταδιακά.

Το τραίνο των εποχών.

Στο τραινάκι των εποχών γίνονται τραίνο, το καθένα από ένα διαφορετικό βαγόνι και κάθε φορά μπορούν να σταματούν στο βαγόνι εποχή που αντιστοιχεί στην εποχή που έχουμε πχ Φθινόπωρο. Και τραγουδώντας το τσαφ τσουφ το τραίνο περνά  γυρνούν όλη την αυλή.

Αερόστατα και ζωγραφισμένοι τοίχοι

΄Οσο για τους τοίχους έξω από τις τάξεις τα παιδιά παρατηρούν τις ζωγραφιές και κινούνται ελεύθερα στο χώρο σαν αερόστατα ή φούσκες που η μια προσπαθεί να μην ακουμπήσει την άλλη για να μην σκάσει.

Τα παιχνίδια ατέλειωτα. Κέφι και χαρά από τα παιδιά  να υπάρχει, που είναι ανεξάντλητα, και θα κάνουμε πολλά ακόμα…

Πολλά περισσότερα Παιδαγωνικά Παιχνίδια και

Φθινοπωρινές Δράσεις αναλυτικά στο 

Ευ-ανάγνωστη   

Ev-anagnosti.blogspot.gr

1445237856830

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *